Alles wat je moet weten over relais & lithium

February 14, 2024
Alles wat je moet weten over relais & lithium
   

Hoe kies je de juiste stroom voorziening voor jouw Telewash & Softwash Systeem?

Steeds meer glazenwassers en gevelreinigers stappen over op telewash en softwash systemen. Deze systemen bieden veel voordelen ten opzichte van traditionele methodes. Ze zijn ergonomischer wat ze beter maakt voor het milieu. Een belangrijk onderdeel van deze systemen zijn de accu's.

Er zijn twee populaire opties: het relais en de lithium accu. In deze blog leggen we uit wat deze opties precies inhouden, wat de verschillen zijn en welke voor- en nadelen ze hebben.

Wat is een relais?

Een relais is een component dat wordt gebruikt om twee accu's van elkaar te scheiden. Het bevat een spoel die bij inschakeling van een kleine stuurstroom een contact maakt voor een grote stroom. Een relais accu wordt vaak gebruikt om een startaccu en een dienstaccu te combineren.

Hoe werkt relais met telewash & softwash systemen

Het relais zorgt ervoor dat de telewash accu en andere onderdelen van het telewash systeem van stroom worden voorzien vanuit de auto accu. Wanneer de contactsleutel wordt omgedraaid en de auto aangezet, gaat er 12V stroom naar de spoel van het relais.

Zodra de contactsleutel weer wordt uitgezet, valt de spoelspanning van het relais weg. De kern laat los en verbreekt het contact. Hierdoor is er geen stroomvoorziening meer vanuit de auto accu naar het telewash systeem. Op deze manier zorgt het relais ervoor dat het telewash systeem alleen van stroom wordt voorzien wanneer de auto draait en voorkomt dat de auto accu leegloopt.

GA VOOR RELAIS

Wat is een lithium accu?

Een lithium accu is een oplaadbare accu die gebruik maakt van lithium. Lithium is een licht metaal dat zorgt voor een hoge energiedichtheid en licht gewicht. Er bestaan verschillende soorten lithium accu's, zoals li-ion en LiFePo4.

  • Licht van gewicht
  • Compact
  • Hoge energiedichtheid
  • Weinig zelfontlading
  • Lange levensduur (tot 2000 laadcycli)
  • Snel opladen
  • Geen geheugeneffect

Nadelen zijn de hogere aanschafprijzen. Ook werken lithium accu's niet goed onder 0°C.

Hoe werkt lithium met Telewash en Softwash systemen

De lithium accu wordt opgeladen met een speciale lithium acculader. Wanneer de accu volledig is opgeladen, kan deze worden aangesloten op het telewash systeem. De lithium accu levert dan 12V stroom (afhankelijk van het type accu) naar de zekeringen en vervolgens naar de telewash pomp en andere onderdelen.

GA VOOR LITHIUM

Dubbele lithium accu

Voor de Telewash Systemen zijn er ook mogelijkheden om twee lithium accu's te gebruiken. Dit kan handig zijn als je gebruik wilt maken van dubbele pompen en haspels (en natuurlijk handig voor tweepersoonssystemen). Op deze manier behoudt het Telewash Systeem toch nog genoeg kracht om een hele dag door te kunnen werken.

GA VOOR DUBBEL LITHIUM

Conclusie

Voor bestaande systemen met een loodzuur Semi-tractie accu kan het plaatsen van een relais uitkomst bieden. Let wel op dat deze niet te zwaar belast wordt. Inbouw van de accu's is maatwerk. Onze monteurs bouwen de accu professioneel en veilig in, afgestemd op uw systeem.

De lithium accu's bieden een lange werktijd, snelle laadtijd en minimaal gewicht. Ideaal voor wie veel onderweg is en maximale mobiliteit nodig heeft. Onze deskundige monteurs bouwen de accu's veilig en professioneel in, precies afgestemd op uw specifieke behoeften en voertuig.

Interesse in een nieuw telewash systeem met relais aansluiting of lithium accu? Neem vrijblijvend contact op met de Telewash winkel via telefoonnummer: 071 - 589 77 99 of stuur een e-mail naar winkel@telewashwinkel.nl.

We adviseren je graag!